Så bygger du en mördarsnigelfälla

[Instruktion/kåseri]
Igår kväll överraskade jag dem i ett hörn av tomten i Tibble – ett gäng välvuxna mörkbrunröda sniglar. Efter några bildsökningar på Internet så talar mycket för att vi fått besök av de fruktade MÖRDARSNIGLARNA!

De här djuren kan som bekant göra stor skada i trädgården, och förökar sig snabbt nu i försommartid. Att det var en regnig maj månad har dessutom gett dem perfekta förutsättningar.

Därför är det lika bra att ta i med hårdhandskarna på en gång.

På tal om handskar så kommer här tips nummer ett: Använd handskar om du ska plocka upp dem. Det gjorde inte jag. Deras slem är fruktansvärt kladdigt, och går inte ens bort med vatten och diskmedel, utan man får torka händerna noga med papper först. Urgh!

Dessutom kan slemmet innehålla E. colibakterier (läste jag nyss), alltså inte bra för varken människor eller husdjur.

Så, hur ser man skillnad på en mördarsnigel (spansk skogssnigel) och en vanlig hederlig svensk skogssnigel? Svaret är att det nästan inte går. I alla fall om man läser den här artikeln.

Men, någonstans läste jag att mördarsniglarna oftare opererar i grupp, och det var ju på det sättet de hittades på tomten. Färgen stämmer också.

Därför chansar jag inte, utan bestämmer mig för bekämpning.

Här är det vanligt att man kutar runt med en sax och klipper isär sniglarna. Det är ju en rätt äcklig metod, men säkert effektiv.

Obs, gör man så måste man se till att slänga bort snigelresterna, för de här rackarna är kannibaler och äter varandra. Slänger man snigelhalvorna på komposten, så är det alltså samma sak som att utfodra dem.

Den där sax-metoden känns inte så lockande, så jag väljer istället att tillverka en superenkel snigelfälla som fått stort erkännande i snigeljagarkretsar på nätet.

Det går givetvis även att köpa både medel och fällor i butik – men hur roligt är det när man istället kan leka lite ”Hajk”!

Så här bygger man en snigelfälla:

Det du behöver för fyra fällor:
4 tomma mjölk-/juicepaket (med skruvkork).
En tratt.
En bunke att blanda ingredienserna i.
1 Liter vatten
25 gram Spraymalt (kallas även maltextrakt).
3 cl sprit.

Det är möjligt att spraymalten finns i någon lokal butik, men jag handlade min på nätet. Sändningen kom efter två dagar och det kostade femtio kronor för femhundra gram, tillräckligt för åttio fällor. Obs, transportkostnad kan tillkomma.

När det gäller spriten inhandlades en flaska Renat. Det går säkert med andra spritsorter också, men jag sniglarna gillar Renat.

 

Här kan man spekulera huruvida mexikansk skogssnigel helst vill ha tequila, skotsk skogssnigel vill ha whisky, holländsk vill ha genever, japansk saké osv. – men personligen utgår jag från att de spanska snigelbesökarna varit så många år i Sverige att de fått smak för Renat…
Ja, eller så är det bara att alkoholen hjälper malt-aromerna att spridas bättre.

Så här gör du:
Frivilliga förberedelser: Häll upp en fyra renat. Svep den. Nu är du redo att börja.
(Obs, om du är så förståndig att du inte dricker sprit, eller är under 18 år, så gör det ingenting, det påverkar inte slutresultatet).

1. Blanda ingredienserna i bunken.

2. Sätt dit tratten i mjölkpaketet och fördela lika stor mängd i varje mjölkpaket.

3. Sätt på korkarna så att du inte spiller ut godsakerna när du går ut på tomten.

4. Lägg mjölkpaketen ned plant på sidan, se bild.

5. Ta bort korken. OBS, spara korken.

6. Låt mjölkpaketen ligga i några dagar. Titta sedan i dem. När det är välfyllt med sniglar i en kartong, sätt på korken och släng i ”brännbart” avfall.

7. Gör om processen tills det inte dyker upp några sniglar i mjölkpaketen.

Metod 2.
En annan metod, som nu också provats (och kanske t.o.m. är bättre), är att ta en tom läskflaska, 1,5 liters, av den variant som är lite mjukare i plasten.

1. Klipp/skär bort delen med gängorna till korken och vik in en bit av plasten så att det blir en ”krage” på insidan.

2. Häll samma blandning som ovan i flaskan och lägg den ned på tomten.

Sniglarna kryper in i flaskan, men kan på grund av den invikta kanten inte ta sig ut.

Här säger vissa att det även fungerar med öl som lockbete.
På det svarar jag ett bestämt: ”Kanske det!”
Det är bara att prova – men…då missar du förstås hutten.

Lycka till!

/Lasse Liljegren

Skylt med ”Snigelparty” på spanska är frivillig (tyvärr finns inga bevis att det minskar risken för att svenska sniglar går i fällan. Men man gör vad man kan…).